sobota, 28 lipca 2012

Menu na pierwszy tydzień


Na zdjęciu powyżej zasadnicza część naszej kuchni polowej - palnik Campingaz Twister i garnki Esbit Cookware (garnek 2,5l, garnek 2l, patelnia z powłoką zapobiegającą przywieraniu, dwie deski do krojenia).

Dziś o tym, co będzie nas napędzać przez cały miesiąc. Jedzenie. Tym, którzy myślą, że żywić, a w zasadzie paść i zapychać się będziemy zupkami chińskimi i innym tego typu dziadostwem, od razu mówimy, że nie tędy droga. Jeść na wyprawie, szczególnie rowerowej, trzeba możliwie najzdrowiej i produkty bardzo kaloryczne, gdyż pokonując dziennie ponad sto kilometrów człowiek jest w stanie spalić więcej kalorii, niż jest przewidziane w dziennym optimum dla osoby dorosłej. Nie można zapomnieć o rzeczy nadrzędnej, jaką przy wysiłku fizycznym jest woda. Zasada jest jedna - wlewać w siebie, ile wlezie i nie żałować. Szczególnie w lecie, bo odwodnienie tylko czeka na swoje ofiary.

W produkty spożywcze będziemy zaopatrywać się na trasie w supermarketach (Lidli, Aldich czy Kauflandów na trasie nie zabraknie). Mimo wszystko z Polski zabierzemy możliwie najwięcej jedzenia, bo na Zachodzie ceny są niestety wyższe. W wodę zaopatrywać się będziemy u gospodarzy lub na stacjach benzynowych. Kranówę można spokojnie pić, nie ma potrzeby kupowania butelkowej za dwa euro.

Poniżej jadłospis na pierwszy tydzień wyprawy, przygotowany przez Paulinę :


DZIEŃ 1.
ŚNIADANIE:
Bułka z białym serkiem, szynką i ogórkiem/pomidorem
Jogurt z ryżem
OBIAD:
Makaron carbonara(fix) z boczkiem
Jabłko
KOLACJA:
Serek wiejski
Kanapki z szynką

DZIEŃ 2.
ŚNIADANIE:
Duży jogurt owocowy + musli
Kanapki
OBIAD:
Filet z kurczaka z ryżem
Sałatka z ogórka, pomidora i cebuli
KOLACJA:
Kanapki z nutellą (pozdrowienia dla naszego dentysty :)

DZIEŃ 3.
ŚNIADANIE:
Kaszka mleczno-ryżowa z odrobiną dżemu (taka dla dzieci, jest bardzo dobra)
Banan/jabłko
OBIAD:
Kiełbacha z patelni z bułą (będzie jak z grilla)
Ogórki
KOLACJA:
Parówki
Kanapki

DZIEŃ 4.
ŚNIADANIE:
Kanapki z szynką i serem
Jogurt z ryżem
OBIAD:
Makaron z sosem i mięskiem
KOLACJA:
Jajka
Kanapki

DZIEŃ 5.
ŚNIADANIE:
Duży jogurt owocowy+ musli
Kanapki
OBIAD:
Jajka sadzone z ziemniakami
Sałatka
KOLACJA:
Ryż z jabłkami smażonymi

DZIEŃ 6.
ŚNIADANIE:
Kanapki z nutellą
Ryż z jogurtem i bananem
OBIAD:
Makaron z warzywami i mięskiem „na winie”
KOLACJA:
Kanapki z serem, szynką i ogórkiem/pomidorem

DZIEŃ 7.
ŚNIADANIE:
Kaszka mleczno-ryżowa z dżemem
Owoc/ kanapki
OBIAD:
Ryż z kurczakiem i sosem
KOLACJA:
Kanapki ze szprotkami z puchy i ogórkiem






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz proszę jak się nazywasz i skąd jesteś, bo to wypada i będzie milej.